Owsiane babeczki ze śliwką.

Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na zdrowszą wersję babeczek. Są naprawdę bardzo smaczne i szybko znikają. Ja użyłam do nich zwykłego cukru, ale po zamianie go na ksylitol będą nadawały się nawet dla cukrzyków i insulinoopornych.

Dzięki zamianie mąki na zmielone płatki owsiane zamiast prostych węglowodanów mamy węglowodany złożone i obniżamy indeks glikemiczny oraz podwyższamy zawartość błonnika babeczek. Jest to bardzo ważne nie tylko dla osób odchudzających się, ale także w profilaktyce wielu chorób dietozależnych.

 zdrowe owsiane babeczki ze śliwką

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 120g cukru + 3 łyżeczki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 5 dużych śliwek

Płatki owsiane mielimy na mąkę w blenderze. Dodajemy do nich cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W osobnej misce łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie przelewamy je do suchych i mieszamy. Nakładamy masę do foremek na muffinki do połowy ich wysokości. W każdą wkładamy pół śliwki, skórką do dołu i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s